2023-11-14

VacuFil: A KEMPER korszakalkotó új megoldása


VacuFil: A KEMPER korszakalkotó új megoldása

A KEMPER az új VacuFil termékcsaláddal egy egyedülálló ipar 4.0-ás rendszert fejlesztett ki a hegesztők és a hegesztőpisztoly gyártók igényeire reagálva. A KEMPER mérnökei nemrégiben egy olyan felhőszolgáltatásból letölthető hegesztőpisztoly adatbázist állítottak össze, amely a füstelszívó hegesztőpisztolyok optimális áramlási és optimális paramétereit tartalmazza.

Az alábbi cikkben a hegesztésifüst elszívás specialistájának a KEMPER legújabb fejlesztése mögött álló történetet ismerheti meg.

A pont-elszívásra vonatkozó új követelmények és a növekvő iparági kereslet olyan új fejlesztésekre kényszerítette a hegesztőpisztoly gyártókat, melyek a korábbi nehézkesen kezelhető rendszerek optimalizálását eredményezte. A korábbi füstelszívó pisztoly modellek használata nehézkes volt nagy tömegüknek, merev pisztolynyakuknak és széles gázterelő átmérőjüknek köszönhetően. Egyedi kialakításuk miatt a hegesztők idegenkedtek használatuktól, mert hozzáférési problémáik adódtak a széles gázterelő átmérő és merev pisztolynyak miatt.

Tehát ezek a speciális hegesztőpisztolyok nagyban eltértek a jól bevált és megszokott (elszívással nem rendelkező) kisebb és könnyebb modellektől.

Így a pisztolygyártók csak egy marginális területet tudtak lefedni a termékpalettán ezekkel az elsőgenerációs pisztolyokkal, ezért a hangsúly a korábbi modellek továbbfejlesztésére helyeződött át.

A fejlesztés során azonban sok esetben hiányzott a szakértelem és a gyakorlati tapasztalat ahhoz, hogy a szükséges fejlesztéseket maguk, a pisztolygyártók kezdeményezzék és megfelelő terméket fejlesszenek ki.

Ekkor kérték fel a gyártók a hegesztésifüst elszívás specialistáját a KEMPER-t.

 

Megoldás szélesebb körben

Számos hegesztőpisztoly gyártó fordult a KEMPER-hez, amikor a francia egészségbiztosító társaságok új szabályozása hatályba lépett és szigorúan kezdték el betartatni és ellenőrizni az új szabályok betartását.

A felhasználók és gyártók a következőkre kértek igazolást: Léteznek-e olyan KEMPER elszívó berendezések, amelyek megfelelnek az INRS* követelményeinek a tervezett új füstelszívó hegesztőpisztolyokkal?

(*INRS L'Institut national de recherche et de sécurité - Az INRS a vezető francia állami szerv a munkahelyi egészségügy és a munkahelyi kockázatok (ipari balesetek, foglalkozási megbetegedések) megelőzése terén.)

A KEMPER a hegesztési füst elszívás, szűrés területen szerzett több évtizedes know-how-jával nekilátott egy új, hatékonyabb, pisztolyos elszívó rendszer kifejlesztésének. A cél az volt, hogy az új elszívó rendszer megfeleljen a francia előírásoknak.

Ahhoz, hogy ezeket az elvárásokat teljesíteni tudja a KEMPER, a pisztolygyártók pisztolyainak és azok műszaki paramétereinek pontos ismerete nélkülözhetetlen volt a fejlesztések megkezdéséhez. Mint például:

- a hegesztőpisztolyok karakterisztikája, méretei, műszaki paraméterei

- az elszívó tömlők átmérői és hossza

 

Ennek fényében a KEMPER a Francia Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Intézetéhez hasonló vizsgálati laborokat hozott létre és bevizsgálta a különböző hegesztőpisztoly gyártók pisztolyainak karakterisztikáit.

A KEMPER szakértői különbségeket fedeztek fel a névleges/valós térfogatáram és a ténylegesen megmért térfogatáram között. Ennek oka az volt, hogy az eddig forgalomban kapható elszívós hegesztőpisztolyok esetében a gyártók gyakran figyelmen kívül hagyták a szükséges áramlás-optimalizált kialakítást, és ennek köszönhetően több esetben nagy áramlási ellenállás volt tapasztalható bizonyos típusoknál.

A csatlakozási pontoknál és a gázterelő mellett kialakított elszívó nyílásoknál mért térfogatáram minden modellnél eltérő volt. Ennek oka a pisztolyokban és csőkötegekben felfedezett tömítetlenség volt, ugyanis a csatlakozási/illesztési pontoknál (fals)levegő jutott be, csökkentve ezzel a gázterelőnél szükséges elszívási teljesítményt. A KEMPER tovább számolt: Ha a pisztoly elején található gázterelőnél meghatározott mértékű elszívási teljesítmény szükséges a lehető legnagyobb mértékű befogáshoz, akkor mennyit kell elszívni a csőköteg végén található csatlakozási pontnál? A pisztolyok jellemzőit, például az elszívó nyílásokat, a nyílások alakját és elhelyezkedését is figyelembe vették a számítások során.

 

A hegesztőpisztolyba integrált elszívás hatékonysága/szabályai

A KEMPER méréseinek eredménye:

Bizonyos modellek megfelelnek a csatlakozási pontnál mért 5000 Pa alatti vákuummal is az INRS követelményeknek, míg más modellek esetén még 20 000 Pa sem teljesült. A fejlesztések során a KEMPER további szabályokat állított fel termékeinek kifejlesztéséhez:

  1. A hatékony elszívás érdekében a hegesztők nem csatlakoztathatnak bármilyen pisztolyt az elszívó berendezéshez, ugyanis bizonyos modellek nem képesek teljesíteni a INRS elvárásokat.
  1. Nagyon eltérő kialakítású pisztolyok egyidejű használata sem ajánlott ugyanazon a kialakított légcsatorna rendszeren. Ugyanis, ha az egyik pisztoly elszívási teljesítménye nem elégséges, az veszélyeztetheti ugyanazon a gerinchálózaton csatlakoztatott más típusú hegesztőpisztolyok védőgáz ellátását.
  1. Ezért ajánlatos azonos típusú jó légáteresztő képességgel rendelkező hegesztőpisztolyokat rövid tömlővezeték-hosszúsággal és teljesítményszabályozással ellátott elszívó- és szűrőegységgel alkalmazni.
  1. Végül a térfogatáramnak (elszívási teljesítménynek) szabályozhatónak kell lennie, hogy az optimális elszívási teljesítményt be lehessen álltani, mindamellett, hogy a hegesztéshez szükséges védőgáz mennyiséget is tudjuk biztostani (ne szívjuk el a védőgázt a gázterelőtől).

 

VacuFil az intelligens elszívó rendszer hegesztőpisztolyhoz

A KEMPER további fejlesztéseket vetett be a hegesztőpisztolyba integrált hatékony elszívás érdekében. A végeredmény a VacuFil 125 (i) mobil elszívó berendezés lett, melyet további, különböző teljesítményű és tudású változatok egészítenek ki a modellpalettán. A digitális elszívó berendezés a térfogatáramot egy mérőnyílásba épített szenzor segítségével folyamatosan méri, a kezelő számára kijelzi és automatikusan szabályozza.

 

Az LCD érintő kijelzőn a hegesztő egy felhőbe feltöltött hegesztőpisztoly-adatbázisból választhatja ki az alkalmazott hegesztőpisztoly típusát - amelyet a KEMPER előzőleg már bemért és feltöltött a rendszerbe.

 

A VacuFil berendezés az elszívási teljesítményt a kiválasztott típusú hegesztőpisztoly karakterisztikájához igazítja. A térfogatáram folyamatos mérése nemcsak a hegesztési paraméterekhez, hanem a szűrő ellenállás növekedéshez (szűrő telítődéséhez) vagy a tömlőhosszhoz is alkalmazkodik.

 

A VacuFil felhő adatbázisából kiválasztható hegesztőpisztoly típusok folyamatosan bővülnek az új modellekkel. A VacuFil adatbázisa automatikusan frissül a KEMPER felhőalkalmazáson keresztül. A KEMPER adatbázisában nem szereplő hegesztőpisztoly típusok elszívási teljesítménye manuálisan is beállítható és elmenthető a VacuFil berendezéseken és később automatikusan újra behívható.

Megosztás Facebook-on

Ehhez hasonló bejegyzések

2024-05-09

Mesterséges intelligencia a hegesztési füst elszívásban: Forradalmi nnovációk és hatékonyság a fémfeldolgozásban

  A fémfeldolgozás digitalizációja előrehalad, és néhány gyártó már a mesterséges

2024-05-09

Hegesztési füstkezelés: A fémszerkezetgyártás munkavédelmi útmutatója

  A hegesztési füst kihívásai A fémszerkezetgyártás kritikus eleme a biztonságos munkakörnyezet

2024-04-10

Optimalizálás a hegesztési folyamatban: hatékony elszívórendszerek robotizált hegesztéshez

A hegesztőrobotok kulcsfontosságú szerepet játszanak a bonyolult hegesztési feladatok automatizálásában,

2024-04-10

9 kulcsfontosságú előny, amiért fontosak a csarnokszellőztető rendszerek a munkahelyi egészségvédelemben

A korszerű gyártási területeken az optimális levegőminőség biztosítása kulcsfontosságú. Az

2024-02-12

Hegesztési útmutató: Az elszívós pisztolyok 5 előnye

Ebben a szakami összefoglalóban megismerheti az elszívós pisztolyok öt kiemelt

2024-02-12

Innováció a hegesztéstechnológiában: A KEMPER VacuFil rendszere

Ismerje meg a KEMPER VacuFil rendszerét, amely forradalmi lépést jelent

2023-08-25

A csarnokszellőztető rendszerek méretezése: Mit kell tudni a hegesztő cégeknek a telepítés előtt

A csarnokszellőztető rendszerek méretezése: Mit kell tudni a hegesztő cégeknek

2023-08-14

Takarítson meg energiát, védje dolgozóit!

Az olaj, a gáz és a villamos energia ára rekordszintre

2023-07-12

Egy fontos lépés a munkahelyek nagyobb biztonságáért

Határértékek és azok története Milyen hatással vannak a veszélyes anyagok az

2021-04-14

EZUTÁN IS MEGÉRI NAPELEMET TELEPÍTENI?

A szén-dioxid-kvóta-kereskedelmi pályázatok megszűnése óta várja a hazai lakosság a

2021-04-14

E-AUTÓ-TÖLTÉS OTTHON, TISZTA ENERGIÁBÓL

Avagy a fosszilis korszak vége, vagy csak egy új trend

2021-04-13

Tüdőrák és hegesztés kapcsolatáról

A Nemzetközi Hegesztési Intézet (International Institute of Welding, IIW) és

2021-04-06

KEMPER ORIGINAL

A narancs a mi színünk. A fémmegmunkálással foglakozók ezt már

2021-01-05

Vírus- és baktériummentes levegő a KEMPER AirCO2NTROL készülékével

Plug and play - Csak állítsa be egyszer és a

2020-04-01

Finom por: a láthatatlan veszélyforrás

Kik kerülhetnek kapcsolatba az ultrafinom porral? A finom por, pontosabban az

2019-09-02

Beszámoló a C-VIII-as bizottság munkájáról a 2019. évi 72. IIW közgyűlésen

A C-VIII-as bizottság (Egészség, Biztonság és Környezet), üléseit az új

2019-08-28

Vágógép és vágóasztal

  Egy korszerű termikus vágógép feladata – típustól függetlenül – a

2019-08-05

KEMPER Connect Portal

Az elszívórendszerek képessé válnak az Ipar 4.0-ra a szűrőberendezésben lévő

2019-07-23

KEMPER energia- és költségmegtakarítás

Milyen energia- és költségmegtakarításokkal jár egy olyan elszívóberendezés, amely rendelkezik

2019-07-15

LOSMA Darwin termékcsalád: Lépést tart az igényekkel

A Losma az egyetlen vállalat, amely olajködszűrési feladatokhoz különálló, különböző

2019-06-27

KEMPER AirWatch - Gyártócsarnokok levegőfelügyelete

  A KEMPER AirWatch állandó és részletes képet ad a gyártócsarnokok

2019-06-26

11 szempont KEMPER központi elszívó- és szűrőrendszerek tervezéséhez

Nagy mennyiségű hegesztési füst és csiszolási por keletkezik a gyártás

2019-05-29

Losma szűrők a Nikon ’Focus’-ában

A Nikon Optical világszerte elismert piacvezető a szemüveglencsék technológiájának a

2019-04-10

A hegesztés egészségügyi hatásai – tények, kutatások, célok

Kővágó Csaba PhD Állatorvostudományi Egyetem, Gyógyszertani és Méregtani Tanszék, Budapest KL-SYSTEM

2019-03-14

Tiszta levegő a munkahelyeken KEMPER okostoronnyal

A munkáltatók felismerték, hogy a levegőben lévő szennyeződések súlyos betegségeket

2019-06-26

KEMPER csarnokszellőztető rendszerek: a pontszerű elszívás kiegészítésén túlmutató megoldás

    Ha a hegesztésnél a pontszerű elszívás nem kivitelezhető, és az

Szóljon hozzá a bejegyzéshez


Nincs hozzászólás...

Vissza a nyitóoldalra