2019-06-26

KEMPER csarnokszellőztető rendszerek: a pontszerű elszívás kiegészítésén túlmutató megoldás


KEMPER csarnokszellőztető rendszerek: a pontszerű elszívás kiegészítésén túlmutató megoldás

 

 
Ha a hegesztésnél a pontszerű elszívás nem kivitelezhető, és az üzemcsarnokban tartózkodó, a munkában nem részt vevő személyeket is meg kell védeni a hegesztési füsttől, a csarnokszellőztetés jelentheti a megoldást. A holland Heerema Fabrication Group példája jól ábrázolja a fémfeldolgozó üzemek hatékony felszerelésének módját. A gyártó nemrégiben kezdte el alkalmazni a KEMPER CleanAirTower megoldását.
 
A forráshoz minél közelebb történik a hegesztési füst elszívása, annál könnyebb az összes veszélyes részecskét eltávolítani az üzemcsarnok levegőjéből. A munkavédelem terén a fémfeldolgozó üzemekben mindig egyszerű a szabály: a pontszerű elszívást kell előnyben részesíteni. A vonatkozó törvény sem véletlenül rendelkezik úgy, hogy a veszélyes anyagokat közvetlenül a keletkezésük forrásánál kell elszívni. Csak így biztosítható ugyanis a hegesztés során létrejövő veszélyes porrészecskék hatékony leválasztása. A gyakorlatban azonban sokszor nem ilyen egyszerű a helyzet. Ha több helyen kell kisebb hegesztéseket végezni, akkor a hegesztési hely állandó változása miatt nehezen kivitelezhető a pontszerű elszívás. Gyakran a nagyobb munkadarabok hegesztésénél is hasonló problémákkal szembesülnek az üzemeltetők. Előfordulhat az is, hogy a hegesztési helyek a munkadarabok jellege miatt nehezen hozzáférhetők a pontszerű elszívórendszer számára. És ha a hegesztéskor nem megfelelően pozicionálják az elszívót, a porrészecskék az üzemcsarnok levegőjébe kerülnek.
 

Csarnokszellőztetéssel a hatékonyabb munkavédelemért

A közvetlen füstelszívás hiányosságait kompenzálja a jól kialakított csarnokszellőztető rendszer. Ha pedig a pontszerű elszívás valamilyen okból egyáltalán nem valósítható meg, akkor nem csupán kiegészítésként szolgál. A csarnokszellőztetés emellett a hegesztési terület közelében tartózkodók számára is védelmet nyújt. Míg a hegesztési füst keletkezési helyén tartózkodó hegesztőmunkásokat automatikus szellőztetéssel és szűréssel rendelkező speciális hegesztőpajzs védi, a munkaterület környékén szabadon áramlanak a veszélyes részecskék. A légzésvédelmet nem viselő munkatársak így védelem nélkül maradnak a káros porral szemben. A fentieken túl még egy érv szól a csarnokszellőztetés mellett: ezzel a megoldással – a levegő folyamatos keringetésének köszönhetően – a fűtési költségek akár 70 százalékkal is csökkenthetők.
 
A vállalatok kétféle csarnokszellőztetés közül választhatnak: ezek a kevert szellőztetés, valamint a rétegszellőztetés (vagy kiszorításos szellőztetés). A levegő elszívása mindkét eljárásban 4–6 méteres magasságban történik. A kevert szellőztetésnél a rendszer négy méteres magasságban, fúvókákon vagy szellőzőrácsokon keresztül fújja ki a megtisztított levegőt, így átkeveri a teljes levegőmennyiséget. A rétegszellőztetés ezzel szemben a hegesztési füst hője következtében létrejövő felfelé szálló meleg légáramlatot erősíti úgy, hogy alulról vezeti be a levegőt. A szakmai szövetség éppen ezért ezt a megoldást ajánlja. A hegesztési munkahelyek területén az üzemcsarnokba kis áramlási sebességgel tiszta levegő jut be a padlóhoz közel elhelyezett kifúvókon keresztül. A felszálló levegő elősegíti a hegesztési füst természetes magasba áramlását. Így a kifúvók környezetében és ezáltal a dolgozók légzési zónájában javul a levegő minősége.

 

A Heerema Fabrication Group az új rendszerrel küzd a füstréteg kialakulása ellen

A múlt év közepétől az olaj- és gázipari berendezéseket gyártó holland Heerema Fabrication Group új csarnokszellőztetéssel védi dolgozóit a Rotterdamhoz közeli zwijndrechti üzemében. A nagy munkadarabok – például csővezetékek vagy olajplatform-alkatrészek – gyártási folyamataiban a munkavédelem ezidáig másodlagos szerepet kapott. A pontszerű elszívás megvalósításának már említett nehézségei miatt a dolgozók kizárólag személyi védőfelszereléssel védekeztek a káros anyagok ellen. Nem állt rendelkezésre hatékony elszívórendszer, a hegesztési füst akadálytalanul áramlott az üzemcsarnokban. Emiatt a helyiségben állandó füstréteg alakult ki kb. négy méteres magasságban.
 
A hatékony levegőtisztítási megoldás keresése során a vesztfáliai Vredenben működő, elszívó- és szűrőrendszereket gyártó KEMPER GmbH több lehetőséget is bemutatott. A folyamatosan változó munkahelyek miatt a Heerema vállalat képviselői elvetették a központi csarnokszellőztetést. A hollandok végül az új CleanAirTower rendszer mellett döntöttek. A Heerema a 100 méter hosszú és 25 méter széles üzemcsarnokba négy új rendszert telepített.
 

Az ajánlott szellőztetési elven működő rendszer a gyakorlatban

„Amióta telepítettük a négy CleanAirTower egységet, sokat javult a levegő minősége“ – hangsúlyozza Bart Pluijmers, a Heerema Zwijndrecht eszköz- és létesítménymenedzsere. Az új KEMPER-rendszer az ajánlott rétegszellőztetési elven működik. Minden egyes torony akár tizenkét méteres körzetben, 360 fokban szállítja el a szennyezett levegőt négy méteres magasságba. Ha a levegő a rendszerbe kerül, a részecskék először az úgynevezett örvénylapokba ütköznek. Ezek forgásba hozzák a levegőt, így a nehéz részecskék és szikrák közvetlenül egy kivezetőcsatornába kerülnek, és nem terhelik a szűrőt.
 
A szűrő növekvő porterhelésével a szívóteljesítmény a szabályozásnak köszönhetően állandó marad. Szükség esetén a szűrőelemet sűrített levegő tisztítja meg. A részecskék egy légmentesen elzárható térbe kerülnek, ahonnan a rendszer pneumatikus úton vezeti ki őket az egyszer használatos gyűjtőtartályba. Így a káros finomporok szennyeződési kockázatok nélkül ártalmatlaníthatók. Erre a máig egyedülálló technológiára a KEMPER szabadalmi igényt jelentett be. A megtisztított levegő alulról, 360 fokban, alacsony áramlási sebességgel kerül vissza a csarnok levegőjébe, és tovább fokozza a hegesztési füst felfelé áramlását.
 

Rugalmas CleanAirTower megoldások számos különféle alkalmazási területhez

A Heerema a CleanAirTower egységek rugalmasságának előnyeit is élvezi. A hagyományos kiszorításos szellőztetőrendszerek helyileg alkalmazhatók, és csak az adott zónában fejtik ki a hatásukat, mélyebbre ható megoldást nem kínálnak. A Heerema csarnokában tervezett módon elhelyezett CleanAirTower egységek hatása nagyobb területen is érezhető. Mivel a CleanAirTower – szemben a hagyományos kiszorításos szellőztetőrendszerekkel – nincs csőhálózatra kapcsolva, a Heerema rugalmasan átrendezheti a rendszert, ha megváltoznak a hegesztési munkaterületek.
 
„A kapukat ma már csukva tarthatjuk, és nincs többé szükség kézi szellőztetésre. A már felmelegedett levegő így a csarnokban marad.” A korábbi füstréteg már a múlté. És ami a legfontosabb: „A KEMPER CleanAirTower megoldása dolgozóink körében is nagy sikert aratott” – hangsúlyozza Pluijmers.
 

Információs mező:

Veszélyek a mikrométeres tartományban

A porrészecskék méretük alapján három csoportba oszthatók. A legfeljebb 100 μm szemcseméretűek azok a porok, amelyek orron és szájon keresztül belélegezhetők – ez a belélegezhető frakció (korábban „összes por“). A 10 μm alatti porok a tüdőbe lélegezhető frakcióba tartoznak. Ezek olyan részecskék, amelyek a léghólyagokba (alvelousok) is bejutnak, és ott lerakódhatnak. A 0,1 μm-nél kisebb szemcseméretű porok az úgynevezett ultrafinom porok. A hegesztési füst részecskéinek 98,9 százaléka 0,4 μm-nél kisebb. A W3-engedélyhez – amely a króm-nikkel acélok hegesztésekor történő elszíváshoz szükséges – az elszívó- és szűrőberendezéseknek több mint 99 százalékos leválasztási fokkal kell rendelkezniük a hegesztési füst tekintetében. Ezt a követelményt a CleanAirTower is teljesíti. Ezért a KEMPER az új CleanAirTower rendszerhez már elindította a W3-tanúsítási folyamatot.

 

Megosztás Facebook-on

Ehhez hasonló bejegyzések

2024-04-10

Optimalizálás a hegesztési folyamatban: hatékony elszívórendszerek robotizált hegesztéshez

A hegesztőrobotok kulcsfontosságú szerepet játszanak a bonyolult hegesztési feladatok automatizálásában,

2024-04-10

9 kulcsfontosságú előny, amiért fontosak a csarnokszellőztető rendszerek a munkahelyi egészségvédelemben

A korszerű gyártási területeken az optimális levegőminőség biztosítása kulcsfontosságú. Az

2024-02-12

Hegesztési útmutató: Az elszívós pisztolyok 5 előnye

Ebben a szakami összefoglalóban megismerheti az elszívós pisztolyok öt kiemelt

2024-02-12

Innováció a hegesztéstechnológiában: A KEMPER VacuFil rendszere

Ismerje meg a KEMPER VacuFil rendszerét, amely forradalmi lépést jelent

2023-11-14

VacuFil: A KEMPER korszakalkotó új megoldása

A KEMPER az új VacuFil termékcsaláddal egy egyedülálló ipar 4.0-ás

2023-08-25

A csarnokszellőztető rendszerek méretezése: Mit kell tudni a hegesztő cégeknek a telepítés előtt

A csarnokszellőztető rendszerek méretezése: Mit kell tudni a hegesztő cégeknek

2023-08-14

Takarítson meg energiát, védje dolgozóit!

Az olaj, a gáz és a villamos energia ára rekordszintre

2023-07-12

Egy fontos lépés a munkahelyek nagyobb biztonságáért

Határértékek és azok története Milyen hatással vannak a veszélyes anyagok az

2021-04-14

EZUTÁN IS MEGÉRI NAPELEMET TELEPÍTENI?

A szén-dioxid-kvóta-kereskedelmi pályázatok megszűnése óta várja a hazai lakosság a

2021-04-14

E-AUTÓ-TÖLTÉS OTTHON, TISZTA ENERGIÁBÓL

Avagy a fosszilis korszak vége, vagy csak egy új trend

2021-04-13

Tüdőrák és hegesztés kapcsolatáról

A Nemzetközi Hegesztési Intézet (International Institute of Welding, IIW) és

2021-04-06

KEMPER ORIGINAL

A narancs a mi színünk. A fémmegmunkálással foglakozók ezt már

2021-01-05

Vírus- és baktériummentes levegő a KEMPER AirCO2NTROL készülékével

Plug and play - Csak állítsa be egyszer és a

2020-04-01

Finom por: a láthatatlan veszélyforrás

Kik kerülhetnek kapcsolatba az ultrafinom porral? A finom por, pontosabban az

2019-09-02

Beszámoló a C-VIII-as bizottság munkájáról a 2019. évi 72. IIW közgyűlésen

A C-VIII-as bizottság (Egészség, Biztonság és Környezet), üléseit az új

2019-08-28

Vágógép és vágóasztal

  Egy korszerű termikus vágógép feladata – típustól függetlenül – a

2019-08-05

KEMPER Connect Portal

Az elszívórendszerek képessé válnak az Ipar 4.0-ra a szűrőberendezésben lévő

2019-07-23

KEMPER energia- és költségmegtakarítás

Milyen energia- és költségmegtakarításokkal jár egy olyan elszívóberendezés, amely rendelkezik

2019-07-15

LOSMA Darwin termékcsalád: Lépést tart az igényekkel

A Losma az egyetlen vállalat, amely olajködszűrési feladatokhoz különálló, különböző

2019-06-27

KEMPER AirWatch - Gyártócsarnokok levegőfelügyelete

  A KEMPER AirWatch állandó és részletes képet ad a gyártócsarnokok

2019-06-26

11 szempont KEMPER központi elszívó- és szűrőrendszerek tervezéséhez

Nagy mennyiségű hegesztési füst és csiszolási por keletkezik a gyártás

2019-05-29

Losma szűrők a Nikon ’Focus’-ában

A Nikon Optical világszerte elismert piacvezető a szemüveglencsék technológiájának a

2019-04-10

A hegesztés egészségügyi hatásai – tények, kutatások, célok

Kővágó Csaba PhD Állatorvostudományi Egyetem, Gyógyszertani és Méregtani Tanszék, Budapest KL-SYSTEM

2019-03-14

Tiszta levegő a munkahelyeken KEMPER okostoronnyal

A munkáltatók felismerték, hogy a levegőben lévő szennyeződések súlyos betegségeket

Szóljon hozzá a bejegyzéshez


Nincs hozzászólás...

Vissza a nyitóoldalra