2019-05-29

Losma szűrők a Nikon ’Focus’-ában


Losma szűrők a Nikon ’Focus’-ában

A Nikon Optical világszerte elismert piacvezető a szemüveglencsék technológiájának a területén, vállalati innovációival kiterjed az ultra magas 1,74-es törésmutatójú anyagtól az első személyre szabott egyfókuszú lencsékig. Olyan területeken, mint a haladó digitális lencse tervezések és innovatív bevonatok fejlesztése, a Nikon a szemüveglencse ipar technológiai haladásának élvonalában maradt.

Annak érdekében, hogy a vállalkozások növekvő kiváló minőségű szemüveglencse igényét kielégítse, a Nikon Optical a Schneider CNC digitális lencsevágó gépeinek széles választékát alkalmazza a Milton Keynes-ben található lenyűgöző létesít­ményében. Polikristályos gyémánt (PCD), és természetes gyémánt szerszámok használatával történik a szervesanyag lencsék precíz és nagysebességű vágása (HSC), akár az 1,74-es törésmutatójú értékűeké is.

Korábban kielégítőnek volt tekinthető a HSC (nagysebességű vágási) művelet során keletkezett műanyag forgács szűrése és eltávolítása a folyamat hűtőfolyadékából. Ennek ellenére, a Nikon Optical folyamatos fejlesztő politikájának megfelelően, egy még hatékonyabb megoldás került kifejlesztésre a lég- és folyadékszűrésre és tisz­tító rendszerekre szakosodott Losma közreműködésével.

Patric Mastin, a Nikon Optical operációs és műszaki menedzsere kifejtette: “Haté­kony hűtőközegként 98% víz és 2% olaj emulzióját alkalmazzuk. Mivel a forgácsolási műveleteink eredményessége a hűtőfolyadékunk folyamatos hatékonyságától függ, ezért elengedhetetlen, hogy el tudjuk távolítani a folyamat során keletkezett finom műanyag forgácsot.

Korábban minden egyes lencsevágó gépünk egyéni, hagyományos szűrőrendszerrel volt ellátva. Bár a régi szűrőegységeink használhatóak voltak, a forgács felettébb finom és koptató jellege miatt gyakran ütköztünk olyan nehézségekbe, mint a fúvókák elzáródása és a szivattyúk elkopása.

Annak érdekében, hogy ezen a szűrési problémán felülkerekedjünk, összeállítottunk egy “kívánságlistát” azokról a tulajdonságokról, melyekkel egy ideális szűrési rend­szernek rendelkeznie kellene. Az általunk legfontosabbnak tartott tulajdonság a rendszer kompakt kivitele, nagy legyen a szűrési kapacitása, valamint az, hogy lehetőleg ne igényeljen fogyóanyagot, illetve a kézi beavatkozás és karbantartás szükségessége is minimális legyen.

2011 folyamán számos szűrési szakemberrel beszéltünk az optikai iparon belül és kívül egyaránt, de egyikőjük sem tudott egy, az összes igényünknek megfelelő terméket felmutatni, velejáró kockázatok és jelentős áttervezés szükségessége nélkül.

Biztosak voltunk benne, hogy a megoldás létezik, ám nem csupán a megfelelő ter­mékre, hanem a megfelelő gyártóra is szükség volt, aki képes megérteni az igényein­ket és megfelelni azoknak. Ezt a kombinációt a Losma UK-ban találtuk meg.”

A Losma a világ egyik vezető tervezője és gyártója a kiváló minőségű ipari hűtőfolya­dék szűrési rendszereknek, melyeket mágneses és nem mágneses gyártási hulla­dékkal szennyezett folyadékok hűtésére és szűrésére használnak.

A megfelelő megoldás biztosítása érdekében, a Losma ipari hűtőfolyadék szűrési rendszerek széles, különböző szűrési technológiájú választéka érhető el. Ezek közé tartozik a nem szőtt szálas, az öntisztító dobos, a nagy folyadék fejes, valamint az öntisztító betétesek. Mivel a cég flexibilis termékei moduláris felépítésűek, ellátha­tóak visszahűtőkkel, oxigéndúsítókkal, kaparó gyűjtőkkel és iszaptömörítőkkel.

Mivel a Losma teljes mértékig rendkívül nagy szűrési képességű automata, öntisztító rendszerekre specializálódik, valamint bizonyos, hogy a termékei nem igényelnek fogyóanyagot, így a Losma ideális szűrési megoldás szállítónak bizonyult a Nikon Optical számára.

Annak érdekében, hogy minden vevő számára a megfelelő megoldást tudja biztosí­tani a szűrési igényeikhez, a Losma környezetbarát választéka 9 alapmodellben ér­hető el, melyek mindegyikéhez számos különböző változat létezik. A Losma öntisz­tító dobszűrőinek népszerű ’Spring’ sorozata, amit a Nikon Optical telepített, ideáli­s oldott vagy hígítatlan folyadékokkal való használathoz. A tartós szűrőhálókból hasznot húzva, a meglehetősen hatékony egységeket világszerte számos igényes iparág használja különböző anyagforgács eltávolítására olyan folyamatok során, mint a csiszolás, gépi megmunkálás és ipari folyamatok.

A hígítatlan olaj esetében 25-1000 liter/perces, az emulziók esetében pedig 50-2000 liter/perces átfolyási sebességgel a ’Spring’ egységek által nyújtott szűrés mértéke az ügyfelek különleges igényeihez igazítható. A ’Spring’ lehetőségek széles válasz­téka elérhető, mint a vonszoló szállító rendszer, a mágneslemezes előszűrő, légszűrés párához és gőzhöz, valamint szennyezett víz szállító tartályok a szűrőkhöz és iszaptömörítőkhöz.

Richard Murphy, a Losma UK Limited menedzsere kifejtette: ”A ’Spring’ öntisztító dobszűrőinek működése teljes mértékig automata. Mivel a dobszűrő gravitációsan táplált, a dobon kívül lévő hidrosztatikus nyomás arra készteti a folyadékot, hogy az keresztülmenjen a szűrőn. Ahogy az előszűrt folyadék belefolyik a szűrőbe az adago­lón keresztül, lerakódást képez (akár 10-14 mm vastagságban). A hűtőfolyadék ezután keresztülmegy a lerakódáson, valamint a dob finom szűrőhálóján, válva hatékonyan szűrt folyadékká. Egy, az ellenkező irányból folyó, erős sugárban érkező, tiszta folyadék ezután a maradék felületi szennyeződésektől megtisztítja a szűrőt, miközben a vonszoló szállító rendszer eltávolítja a képződő üledéket. Az öntisztító művelet végén a szűrődob elkezdi a következő szűrési ciklust. Ezek a funkciók teljes mértékig önműködőek és egy PLC egység által vezéreltek.

Az eltávolításra szánt forgácslerakódás folyadéktartalmának csökkentése és térfo­gatának minimalizálása érdekében, a Nikon Optical szűrési rendszerét elláttuk egy üledéktömörítővel. A hatékony egység sűrű tömörítettséget ér el egy erős statikus terheléssel, amelyet egy csigahajtóműves motor állít elő.”

Patric Mastin, a Nikon Optical munkatársa összefoglalja: “Mivel a Losma egy járatos ’Spring’ szűrő ajánlásával képes volt megfelelni a kihívást jelentő igényeink jelentős részének, így bártan működünk együtt a Losma S.p.A. műszaki csapatával és Ri­chard Murphy-vel a Losma UK-tól, az új rendszer testre szabásának kapcsán.

Számos egyéb igény mellett, a rozsdásodás és potenciális hűtőfolyadék szennye­ződés kockázata miatt, az egyik legfontosabb feltételünk az volt, hogy kiváló minőségű AISI 304-es rozsdamentes acél kerüljön használatra a ’Spring’ egység minden részén, amely érintkezésbe kerül a vizes oldatunkkal.

A tárgyalásaink során a Losma minden alkalmazottja kiváló megértést tanúsított az igényeinkkel kapcsolatban, és képes volt tervváltoztatásokat javasolni, amely egy ideális szűrési rendszer szállítását eredményezte.

Az, hogy képesek vagyunk egyenletesen szűrni a hűtőfolyadékot 25 µm-ig, kizárta az olyan problémákat, mint az eltömődő fúvókák, túlfolyás és a gépek leállása. A tisz­tább hűtőfolyadék azt jelenti, hogy a szivattyúink lényegesen hosszabb ideig műkö­dőképesek, így az elmúlt három hónap alapján a szivattyúk cseréjén évi 2000 £ megtakarítást becsültünk előre. A hűtőfolyadékunk olajkomponensén történő kb. 40 %-os megtakarítás mellett a mért vízfogyasztásunk jelentős csökkenése is megvalósult.

Egy problémamentes üzembe helyezést követően, a Losma egység kiválóan járul hozzá a lencsevágó gépünk hatékony működéséhez, valamint a kiváló minőségű szabadalakítású lencséink gyártásához. A karbantartási időben elért jelentős csökkentésünk, mely egy magasabb szintű géphasználatot eredményezett, valamint az egyéb megtakarításaink hosszú listája ahhoz vezetett, hogy a kezdetben kalkulált időnél sokkal hamarabb számíthatunk a szűrési beruházásaink megtérülésére.”

 

A szerkesztő jegyzetei

A Losma Csoport biztosítja a teljes ipar számára a lehetőséget, hogy “tisztán dolgoz­zon és egészségesen lélegezzen”. A környezeti fejlesztéseken túl, a Losma gyártmá­nyok bevezetése valódi előnyöket garantál, olyanokat, mint a megtakarítás, megnö­velt termelékenység, biztonságos munkakörnyezet és folyamatos fejlesztés.

A folyékony kenőanyagok és hűtőfolyadékok szűrésén felül, Losma híres az innovatív légszűrési és kezelési technológiáiról. Egy átfogó moduláris és testre szab­ható választék biztosítja, hogy a Losma képes legyen minden szerszámgép és ipari folyamat alkalmazásához a megfelelő folyadék/légszűrési megoldást nyújtani.

Megosztás Facebook-on

Ehhez hasonló bejegyzések

2024-05-09

Mesterséges intelligencia a hegesztési füst elszívásban: Forradalmi nnovációk és hatékonyság a fémfeldolgozásban

  A fémfeldolgozás digitalizációja előrehalad, és néhány gyártó már a mesterséges

2024-05-09

Hegesztési füstkezelés: A fémszerkezetgyártás munkavédelmi útmutatója

  A hegesztési füst kihívásai A fémszerkezetgyártás kritikus eleme a biztonságos munkakörnyezet

2024-04-10

Optimalizálás a hegesztési folyamatban: hatékony elszívórendszerek robotizált hegesztéshez

A hegesztőrobotok kulcsfontosságú szerepet játszanak a bonyolult hegesztési feladatok automatizálásában,

2024-04-10

9 kulcsfontosságú előny, amiért fontosak a csarnokszellőztető rendszerek a munkahelyi egészségvédelemben

A korszerű gyártási területeken az optimális levegőminőség biztosítása kulcsfontosságú. Az

2024-02-12

Hegesztési útmutató: Az elszívós pisztolyok 5 előnye

Ebben a szakami összefoglalóban megismerheti az elszívós pisztolyok öt kiemelt

2024-02-12

Innováció a hegesztéstechnológiában: A KEMPER VacuFil rendszere

Ismerje meg a KEMPER VacuFil rendszerét, amely forradalmi lépést jelent

2023-11-14

VacuFil: A KEMPER korszakalkotó új megoldása

A KEMPER az új VacuFil termékcsaláddal egy egyedülálló ipar 4.0-ás

2023-08-25

A csarnokszellőztető rendszerek méretezése: Mit kell tudni a hegesztő cégeknek a telepítés előtt

A csarnokszellőztető rendszerek méretezése: Mit kell tudni a hegesztő cégeknek

2023-08-14

Takarítson meg energiát, védje dolgozóit!

Az olaj, a gáz és a villamos energia ára rekordszintre

2023-07-12

Egy fontos lépés a munkahelyek nagyobb biztonságáért

Határértékek és azok története Milyen hatással vannak a veszélyes anyagok az

2021-04-14

EZUTÁN IS MEGÉRI NAPELEMET TELEPÍTENI?

A szén-dioxid-kvóta-kereskedelmi pályázatok megszűnése óta várja a hazai lakosság a

2021-04-14

E-AUTÓ-TÖLTÉS OTTHON, TISZTA ENERGIÁBÓL

Avagy a fosszilis korszak vége, vagy csak egy új trend

2021-04-13

Tüdőrák és hegesztés kapcsolatáról

A Nemzetközi Hegesztési Intézet (International Institute of Welding, IIW) és

2021-04-06

KEMPER ORIGINAL

A narancs a mi színünk. A fémmegmunkálással foglakozók ezt már

2021-01-05

Vírus- és baktériummentes levegő a KEMPER AirCO2NTROL készülékével

Plug and play - Csak állítsa be egyszer és a

2020-04-01

Finom por: a láthatatlan veszélyforrás

Kik kerülhetnek kapcsolatba az ultrafinom porral? A finom por, pontosabban az

2019-09-02

Beszámoló a C-VIII-as bizottság munkájáról a 2019. évi 72. IIW közgyűlésen

A C-VIII-as bizottság (Egészség, Biztonság és Környezet), üléseit az új

2019-08-28

Vágógép és vágóasztal

  Egy korszerű termikus vágógép feladata – típustól függetlenül – a

2019-08-05

KEMPER Connect Portal

Az elszívórendszerek képessé válnak az Ipar 4.0-ra a szűrőberendezésben lévő

2019-07-23

KEMPER energia- és költségmegtakarítás

Milyen energia- és költségmegtakarításokkal jár egy olyan elszívóberendezés, amely rendelkezik

2019-07-15

LOSMA Darwin termékcsalád: Lépést tart az igényekkel

A Losma az egyetlen vállalat, amely olajködszűrési feladatokhoz különálló, különböző

2019-06-27

KEMPER AirWatch - Gyártócsarnokok levegőfelügyelete

  A KEMPER AirWatch állandó és részletes képet ad a gyártócsarnokok

2019-06-26

11 szempont KEMPER központi elszívó- és szűrőrendszerek tervezéséhez

Nagy mennyiségű hegesztési füst és csiszolási por keletkezik a gyártás

2019-04-10

A hegesztés egészségügyi hatásai – tények, kutatások, célok

Kővágó Csaba PhD Állatorvostudományi Egyetem, Gyógyszertani és Méregtani Tanszék, Budapest KL-SYSTEM

2019-03-14

Tiszta levegő a munkahelyeken KEMPER okostoronnyal

A munkáltatók felismerték, hogy a levegőben lévő szennyeződések súlyos betegségeket

2019-06-26

KEMPER csarnokszellőztető rendszerek: a pontszerű elszívás kiegészítésén túlmutató megoldás

    Ha a hegesztésnél a pontszerű elszívás nem kivitelezhető, és az

Szóljon hozzá a bejegyzéshez


Nincs hozzászólás...

Vissza a nyitóoldalra